Els Diederen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Els Diederen bij de presentatie van haar dichtbundel Sjakelt de zinne in 2006

Els Diederen (Valkenburg, 19 november 1946) is een Nederlandse docent,[1][2] dichteres en schrijfster, die voornamelijk in het Valkenburgs Limburgs dialect schrijft.

Ze begon te dichten in het Nederlands. In 1980 schakelde ze over op het Limburgs (Valkenburgs) dialect.[1] Haar gedichten en artikelen verschenen in het Veldeke-orgaan van dialect-Vereniging Veldeke,[3] in diverse andere regionale tijdschriften. Gedichten van haar staan in de series Veldeke-Literair en Platbook. Zij maakte ook een aantal vertalingen, waaronder van twee personages in het stripverhaal van Suske en Wiske De waerwouf van Ietselder, volksliedjes en tekst/dialectbewerkingen. Een van die bewerkingen was de dialectvertaling van het Limburgs volkslied in 1996.

In 1983 ontwierp zij het Valkenburgs leesplankje. In 2006 verscheen de dichtbundel Sjakelt de zinne (LiLiLi 52).[1][2] In de serie Poëzie van het zuiden van L1-televisie werd in 2009 een aflevering over haar uitgezonden.

In 2013 publiceerde de Veldeke-krink-Valkeberg het tweetalige boek 'Valkebergs' van haar hand, waarin het Valkenburgs dialect wordt beschreven.